Ribe i morski svijet

Ušata riba - najbrojnija i najčešća bijela riba

Image

Ušata riba - najbrojnija i najčešća bijela riba

Foto: www.pixabay.com

Ušata riba koja je česta u Jadranu, teško može naći u lukama jer voli čisto more pa ne ulazi rado ni u lučice, ali se zna naći u njihovoj neposrednoj blizini

10.8.2018. u 21:14/ Život i stil

Ušata riba (lat.Oblada melanura) pripada obitelji ljuskavki (Sparidae). Ostali hrvatski nazivi za ovu ribu su: oćada, ukljata, crnorep, češalj, mrkulja, crnorep, crnošija, ukuljat, lamina i ušati crnorep. Spada u najbrojnije i najčešće ribe iz skupine bijelih riba.

Tijelo ribe ušate je izduženog jajolikog oblika, bočno je stisnuto. Usta su joj kratka i mala, a donja čeljust isturena ispred gornje. Oči su joj velike i okrugle i pomalo ispupčene. Na tijelu se jako ističe  snažna repna peraja. Srebrnkasto modro sive do smećkaste je boje. 

Ušata riba duž bokova ima desetak neupadljivih vodoravnih modrikastocrvenkastih pruga. Donji dio tijela je sivosrebrnaste boje. Na korijenu repne peraje ima crnkasti sedlasti pojas.  Ima jaku repnu peraju. 

Ušata riba dobar je i brz plivač i vrlo pokretljiv. Usprkos nerazvijenom zubalu i ne baš velikim ustima izrazit je predator i spada u red vrlo grabežljive ribe. Može narasti i do 30 cm u duljinu, a može postići težinu od 0,60 kg. Prosječni primjerci su teški oko 0,10 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrijesti se tijekom lipnja i prve polovice srpnja.

Ušata riba rasprostranjena je i uzduž čitave jadranske obale. Nastanjuje se nad kamenitom i šljunkovitom dnu i dnima obraslim posidonijom, odnosno morskom travom. 

Upravo se čita

Image
Nakon novih poruka

Plenković o svim aferama citirajući Milanovića: 'To je jedno veliko ništa!'

Nije riba isključivo morskog dna već se kreće između dna i površine. No ipak je najčešća je na dubinama između 5 do 20 metara.
Ušata riba može se susresti i na dubinama od 70 metara. 
Ušata ribase teško može naći u lukama jer voli čisto more pa ne ulazi rado ni u lučice ali se zna naći u njihovoj neposrednoj blizini.

Osim u Jadranskom moru, ušatu nalazimo u čitavom Mediteranu, Crnom moru i istočnom Atlantiku. U Jadranu je učestala u priobalnom moru i gotovo je možemo susresti duž cijele obale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušata riba ima jako ukusno, mekano i lako probavljivo meso. Dosta se koristi u prehrani stanovništva i uvijek je prisutna u ribarnicama.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mačke kao ljubimci

Tjeranje mačaka – na što paziti i kako maci olakšati taj period

Više s weba