Riblji svijet

Uzgoj zlatne ribice i održavanje akvarija

Image

Uzgoj zlatne ribice i održavanje akvarija

Foto: www.pixabay.com

Zlatna ribica je hladnovodna riba koja može preživjeti u akvariju bez grijača što je vrlo važno za zlatne ribice i njihovo održavanje

11.12.2018. u 7:26/ Život i stil

Zlatne ribice (lat.carassius auratus) dolaze iz porodice šarana i najčešći su stanovnik akvarija. 
Jedna su od prvih "udomaćenih" vrsta ribica, a znate li kakvo je održavanje zlatne ribice i njezinog akvarija?

U prirodi zlatne ribice mogu narasti maksimalno od 50-60 cm, a težina je do 3 kg, iako su takvi primjerci vrlo rijetki. 
Najčešće zlatne ribice narastu do polovine tih dimenzija, a one koje se drže u akvarijima najčešće narastu do max 15-ak cm. 

Zlatna ribica izvorno živi u rijekama, jezerima i mirnim vodama do dubine 20 metara. Temperatura vode u kojoj može preživjeti je u prilično velikom rasponu, između 0 i 41 stupanj Celzijusa, što uvelike utječe i na održavanje zlatne ribice u akvariju.

Zlatne ribice u akvarijima najčešće se hrane gotovom hranom u kojoj su hranjive tvari posebno izbalansirane. Gotova hrana za zlatne ribice je odličan izbor, ne samo što se tiče omjera hranjivih tvari, već je takva hrana i dodatno vitaminizirana, a poznato je da se prilikom proizvodnje gube vitamini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavanje zlatne ribice podrazumijeva da ih treba hraniti jednom do dva puta dnevno i to u vrlo malim količinama. Ribice će veselo pojesti svu hranu koju joj ponudite, što može dovesti do prejedenosti ako ju prečesto ili previše hranite, a u težim slučajevima i do začepa crijeva i vrlo bolne smrti. 

Zlatne ribice imaju i određen pojam o vremenu pa tako i u akvarijima one mogu prepoznati kada je vrijeme hranjenja, što ćete prepoznati po njihovoj uzbuđenosti kada se pojavi hranitelj.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Najveću popularnost u akvaristici zlatne ribice duguju svojoj otpornosti i izdržljivosti što olakšava održavanje zlatne ribice.

Okrugli akvariji nisu preporučljivi za držanje zlatne ribice, kao ni za bilo koje druge vrste ribica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatna ribica filtrira vodu kroz svoje tijelo i to u količini dva puta većoj od svoje veličine. Isto tako izbacuje iz organizma onoliko mokraće koliko je isfiltrirala vode. Pa stoga možete zamisliti koliko to zagađenje predstavlja za tako mali akvarij i zašto je održavanje zlatne ribice toliko važno.

Ribici je isto tako vrlo važno osigurati i dovoljnu količinu dnevnog svijetla da bi se mogli sintetizirati vitamin D3, a za to im je potrebno oko 12 sati dnevne svjetlosti.

Nikad joj nemojte davati previše hrane za zlatne ribice jer će se voda zamutiti i zagaditi. 
Hrana za zlatne ribice je dovoljna u onoj količini koju ribica može pojesti za nekoliko minuta. Jedan dan u tjednu godit će joj post.
Što se tiče čišćenja vode i održavanja akvarija zlatne ribice, jedna opcija je da se mijenja oko 30% vode mjesečno, a druga da se mijenja 10% vode jednom tjedno s time da to vrijedi ako imate i filter u akvariju. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Papige

Kakva je papiga rozenkolis i kakva je njezina prehrana

Više s weba