Domaće životinje

Vol životinja ili kastrirani mužjak domaćeg goveda

Image
Foto: Ilustracija/PIXSELL

Vol životinja je uštrojeni tj.kastrirani bik. Domaća je to životinja, mužjak goveda. Vol životinja je domaće govedo koje kratko i jasno zovemo upravo govedo

1.8.2018. u 22:58/ Život i stil

Vol je domaća životinja koja spada u domaće govedo, a rasprostranjeno je širom svijeta. Naša domaća goveda su europskog porijekla. Današnje domaće govedo prvobitno je došlo iz Anatolije i s Bliskog istoka.

Po nekim istraživanjima, poznato je da je čovjek je goveda, kao i koze, ovce i svinje udomaćio već oko 80.000 godina pr. Kr.

Vol kao domaća životinja je u početku služilo samo kao hrana, a koze, ovce i goveda i za snabdijevanje sekundarnim proizvodima, mlijekom i sirom. Ne dugo iza toga vol je posatao prva radna životinja.

Vol kao domaća životinja, odnosno govedo u govedarskoj proizvodnji spominje se i uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa. Sam tov goveda predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. 

Razmnožavanje goveda predstavlja osnovu koja pokreće proizvodnje mlijeka i mesa jer bez teljenja i proizvodnja mlijeka bi opala i prestala. 

Proizvodnja goveđeg mlijeka i mesa prvenstveno ovisi o plodnosti krava. 

Čitava govedarska proizvodnja (mljekarska i tovna), ovisi o dobrom podmlatku i prehrani, a danas u prehrani goveda postoji širok spektar krmiva. Tako su krmiva prema vrsti i količini hranjivih tvari razvrstani u više grupa, a o snovno krmivo u hranidbi ovih životinja (vola i krava), koje bi  trebalo biti prioritet, jest voluminoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuti treba još jednu životinju a to je vol koji je poznatiji kao Boškarin. To je bijelo-sivo istarsko govedo dugih rogova koje živi u Istri, a i simbol je istarske regije. Koristio se ranije dosta u poljoprivredi, za oranje, za tegljenje kamenja za gradnju kuća. Njegovo meso i mlijeko farmeri su koristili kao hranu. Danas u Istri neki vrhunski restorani poslužuju meso boškarina pripremljeno po najvišim gastronomskim standardima.​

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
NAJVAŽNIJU ULOGU IGRA GENETIKA

Životni vijek mačke: koliko dugo žive mačke

Više s weba