SPREMNI DOČEKAJTE PRINOVE

Vrijeme okota: saznajte koliko mačka nosi mačiće

Image
Foto: Pixabay

Vaša mačka je skotna po prvi put, a vi ne znate kad možete očekivati mačiće? Saznajte koliko mačka nosi mačiće i spremite se na vrijeme.

4.3.2017. u 11:24/ Život i stil

Mačka je životinja koja je zbog svoje blage i društvene naravi idealni ljubimac za kuću ili stan. Postoji mnogo različitih vrsti mačaka, od kojih su neke mirnije, a neke malo aktivnije. Kad naša mačka nosi mačiće to je veliki izazov i za nas, naročito ako je to prvi put.

Znakovi koji odaju skotnost

Većina vlasnika često ni ne zna da im je mačka skotna. Jedan od najpouzdanijih početnih pokazatelja da je vaša mačka skotna jesu promjene na bradavicama. Kad su mačići na putu, mačkine bradavice mijenjaju boju i postaju ružičaste.

Mnogo govori i njezin apetit. Ako je apetit naše mačke znatno veći nego što je to uobičajeno, najvjerojatnije je to jer joj je potrebno više hrane za sebe i za svoju mladunčad.

Mačke se počinju skrivati

U tom razdoblju naša mačka zahtijeva nešto više pažnje i brige, a u pet shopovima se nudi i posebna hrana za buduće majke. Kad napokon dođe vrijeme za okot, mnoge mace tražit će toplo i skriveno mjesto gdje će njezini mačići biti sigurni. Zadnjih 24 sata prije okota, mačka će biti izrazito nemirna i odbijat će hranu.

Okot u roku dva mjeseca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki vlasnici još uvijek točno ne znaju koliko mačka nosi mačiće. Naime, skotnost mačke u pravilu traje oko 60 dana, a većina mačaka okoti se do 65. dana. Točno vrijeme ipak ovisi o zdravlju i općem stanju mačke te pasmini.

Najbolji način da odredimo termin okota jest računanje, odnosno brojanje od dana parenja. Mnogim vlasnicima taj dan u većini slučajeva nije poznat pa je najbolje da to procijeni veterinar.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Crne ptice

Životni vijek vrane - koliko žive vrane?

Više s weba