SVE O KORNJAČAMA

Vrste kornjača: saznajte koje sve vrste kornjača postoje

Image
Foto: Pixabay

Kornjača je kućni ljubimac koji ne traži mnogo, a opet će vam dati zabavu i ljubav. U današnjem članku za vas smo izdvojili najpopularnije vrste kornjača

20.4.2017. u 8:00/ Život i stil

Kornjače su životinje koje postoje već dugi niz godina, a danas razlikujemo preko 300 tisuća različitih vrsta. Za vas smo izdvojili neke vrste kornjača, između ostalog i one koje možemo pronaći i na našim prostorima.

Barska kornjača (Emys orbicularis)

Barska kornjača slatkovodna je kornjača koju uglavnom možemo pronaći na prostorima Europe. Karakteristična je po glatkom leđnom oklopu, preklopljenom prema samom prednjem dijelu trbuha. Zahvaljujući ovakvoj strukturi, ima sposobnost da se podigne kad uvlači glavu. Što se tiče mjesta gdje se nalazi, barska kornjača najčešće se zadržava u vodama stajaćicama ili eventualno vrlo sporim tekućicama. U prosjeku mogu narasti od 15 do 20 centimetara.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata)

Riječna kornjača danas se smatra jednom od najrjeđih i najugroženijih gmazova na našim prostorima. Izgledom pomalo podsjeća na običnu barsku kornjaču, ali je ipak nešto manja. Dužina oklopa joj je približno 20-ak centimetara zbog čega pripada srednje velikim kornjačama. Ono u čemu je i najveća razlika između barske i riječne kornjače jest činjenica da je oklop riječne kornjače čvrsto spojen. Kao što smo ranije spomenuli, barska kornjača ima blago preklopljen oklop što kod riječne nije slučaj.

Crvenouha kornjača (Chrysemys scripta elegans)

Ova vodena kornjača dobar je plivač, a kad svoje vrijeme ne provodi u vodi, uživa u sunčanju na kamenju, drveću ili drugim sličnim kopnenim površinama. Kod nas ćemo je teško naći jer uglavnom živi na prostorima SAD-a. Iako ih možemo pronaći i u jezerima i rijekama, crvenouhe kornjače najviše vole močvare, bare te ostale spore vode. Tijekom svoga života, ova simpatična kornjačica može narasti do 30 centimetara, a ženke su u pravilu nešto veće od mužjaka.

Čančara (Testudo hermanni)

Obična čančara jedina je kopnena kornjača u Hrvatskoj, a upravo zbog toga, čančara je na našim prostorima zakonom zaštićena. Možemo je pronaći u suhim i kamenitim predjelima mediteranskog područja. Uglavnom voli boraviti na travnatim kamenjarskim ravnicama, dok ju vrlo rijetko možemo vidjeti u brdovitim područjima. Iako nije pretjerano osjetljiva, izbjegava previsoke, odnosno preniske temperature.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Više s weba