Morski svijet

Zaštićene životinje u Jadranskom moru - Dupini u Jadranu

Image

dupini u Jadranu

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Dupini u Jadranu su zaštićene životinje i stoga moramo biti pažljivi prilikom susreta s njima. Dupini u Jadranu su jedne od najljepših morskih životinja

18.12.2019. u 16:08/ Život i stil

Jadransko more je jedno od rijetkih mora koje se odlikuje velikom bioraznolikošću. 
Nažalost, mora se priznati i da su živi organizmi Jadrana, a posebno dupini u Jadranu te njihova staništa sve ugroženiji zbog onečišćenja mora otpadnim vodama, naftom i teškim metalima.
Zakonom o zaštiti prirode u Hrvatskoj su zaštićene životinje u Jadranskom moru. pa tako i dupini u Jadranu.
Tako su zaštićene sve morske kornjače, svi morski sisavci, školjkaš plemenita periska (Pinna nobilis), te puževi prugasta mitra (Mitra zonata) i tritonova truba (Charonia tritonis). Apsolutno je zabranjen izlov, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama! No, nažalost postoje i oni koji se toga ne drže.

Ugroženi su dupini u Jadranu upravo tim neracionalnim iskorištavanjem živih resursa i nepridržavanjem zakonskih propisa u dnevnom korištenju mora te odlaganja otpada, nasipavanjem i građevinskim zahvatima na obali, umjetnim uzgojem morskih organizama itd. 

Za kraj jedna vijest koja će nas možda malo i razveseliti, a to je da su nakon više desetljeća,  što su obični dupini nestali iz Jadrana posljednjih godina, veće skupine dupina u Jadranu ponovo se pojavljuju.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prehrana kornjača

Znate li što jedu kornjače?

Više s weba