NAJVAŽNIJU ULOGU IGRA GENETIKA

Životni vijek mačke: koliko dugo žive mačke

Image
Foto: Pixabay

Prosječni životni vijek mačke ovisi o različitim faktorima. Za vas smo izdvojili one na koje i sami možete utjecati...

6.3.2017. u 11:41/ Život i stil

Mačke su jedne od najdražih kućnih ljubimaca, a svima je poznata uzrečila da mačka ima devet života. No, koliko dugo traje životni vijek mačke? U većini slučajeva, mačke žive u prosjeku od 12 do 15 godina. Međutim, sve to poprilično varira od mačke do mačke.

Mačke najbrže sazrijevaju prvih nekoliko godina, odnosno u dvije godine dosegnu ekvivalent 24 ljudskih godina. Nakon toga, cijeli se proces starenja postupno smanjuje. To bi značilo da mačka koja ima osam godina, zapravo ima 48 godina.

Presudna je genetika

Njihova dugovječnost ovisi o mnogo različitih faktora. Naime, o tome koliko će vaša mačka živjeti mnogo ovisi genetska pozadina. Neke vrste mačaka žive dulje, dok neke druge imaju nešto kraći životni vijek. Postoje mačke koje su osjetljivije pa su podložnije bolestima i ostalim zdravstvenim problemima, dok su neke druge ipak nešto otpornije.

Mnogo ovisi o načinu njege

Osim genetike, za dugovječnost mačaka važan je i način na koji o njima brinemo. Ne smijemo ih zanemarivati, obavezni su redoviti posjeti veterinari, a mnogo znači i pravilna prehrana. Mačke su mesojedi što znači da bi redovito trebale dobivati meso, najbolje u obliku dehidrirane mačje hrane. Ta hrana sadrži sve hranjive sastojke koji su potrebni mačkama na dnevnoj bazi.

Hrana bogata proteinima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje različite vrste hrane, a koju ćete odabrati za vašu mačku ovisi o njezinoj veličini, starosti, aktivnosti te općem zdravstvenom stanju. Obavezno je potrebno pripaziti jesu li mačke kojim slučajem alergične na hranu koju im dajete, ako jesu, hranu odmah promijenite.

Što ako pripremate domaću hranu?

Ima i onih vlasnika koji ne biraju kupljenu mačju hranu, već preferiraju pripremu domaće. Ako ste i vi jedni od njih, trebali biste voditi računa da se obrok sastoji većinom od mesne hrane, odnosno piletine, puretine i ribe. Mačkama je, baš kao i ljudima, potrebno dovoljno proteina, bjelančevina, vitamina i minerala.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kukci i pauci

Vučji pauk - pauk koji izgleda jako opasno

Više s weba