Bodljikave životinje

Znate li čime se hrani jež

Image

čime se hrani jež

Foto: Thinkstock

Ako s pitate čime se hrani jež u nastavku možete pronaći nekoliko informacija koje će vam nadamo se biti od koristi i ako pronađete zalutalog ježa i želite mu pomoći

24.4.2019. u 12:31/ Život i stil

Ježevi (Erinaceidae) su iz porodice sisavaca. Najpoznatiji predstavnici obitelji koji žive u Europi su tamnoprsi (Erinaceus europaeus) i bjeloprsi ježevi (Erinaceus concolor). Ova porodica obuhvaća ukupno 25 vrsta, podijeljenih u dvije potporodice, prave ježeve i štakorske rovke ili, kako ih još često nazivaju gimnure, koji nemaju bodlje.

Čime se hrani jež?
Ježevi se u prirodi hrane puževima, larvama, glistama, kukcima, korijenjem, bobicama pa i sitnim voćem. 
Hrane se još i korijenjem, raznim bobicama i biljkama ali u vrlo malim količinama, tako da ne prave štetu.

Zdravi ježevi ne trebaju poseban plan prehrane niti ljudsku intervenciju, ali slabi, ranjeni ili izgladnjeli trebaju vašu pomoć!

Probavni sustav im je vrlo jednostavno građen. Nemaju slijepo crijevo, a crijevo im je jednostavna i vrlo kratka cijev, u usporedbi s dužinom tijela. Testisi mužjaka su im izvan trbušne šupljine u kožnom naboru koji podsjeća na mošnje, a maternica ima dva "roga".
Pretežito je noćna životinja i najveći dio aktivnosti između sumraka i zore potroši u potrazi za hranom, ali se ponekad može vidjeti i danju. Najaktivniji su navečer i ujutro, a također su vrlo česti i poslije ljetnih kiša. 

Dakle, odgovor na pitanje čime se hrani jež ukratko ćemo sažeti u sljedeće poglavlje.
Ježevi su svejedi i poznato je da jedu razne beskralješnjake, među kojima posebno kišne gliste, puževe golaće, puževe s kućicom i razne kukce. 
Povremeno se hrane sitnim kralješnjacima poput žaba, malih gmizavaca i miševa, te ptičjim jajima i ptićima vrsta koje se gnijezde na tlu, ali isto tako i šumskim plodovima. U našem se primorju u doba zrenja murve rado hrani opalim plodovima. 

Glavni razlog zašto su ježevi noćne životinje je upravo i odgovor na pitanje čime se hrani jež, a to je što se oni uglavnom hrane plijenom koji je također noćni. To su mali beskralježnjaci koji su aktivni noću radi izbjegavanja drugih grabežljivaca ili oni koje se klone sunca kako bi izbjegli gubitak tjelesne tekućine.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Dresura pasa

Pitate se kako naučiti psa na povodac?

Više s weba