Nova otkrića

Otkrića koja govore da najbrža životinja ipak nije gepard

Image

Gepard

Foto: Thinkstock.com

Iako smo svi učili kako nema brže životinje od geparda, tijekom zadnjih nekoliko godina znanstvenici uvjeravaju ljude da on nije najbrža životinja

29.3.2018. u 15:09/ Život i stil

Proteklih su godina kalifornijski znanstvenici pokušavali uvjeriti svijet u istinitost svog istraživanja koje govori kako je kalifornijska grinja najbrža životinja na svijetu. Mnogima je ovakva ideja bila neprihvatljiva budući da je tijelo grinje manje od zrnca sezama. Do novog neočekivanog zaključka je došlo zbog činjenice da kalifornijska grinja može prijeći dužinu vlastitog tijela 32 puta u sekundi, dok je gepard u stanju prijeći dužinu vlastitog tijela 16 puta.

Ipak, i dalje je uvriježeno mišljenje kako je gepard najbrža životinja iz razloga što se većina ljudi slaže kako se mjerenje brzine ne bi trebalo odnositi na broj prelazaka dužine tijela, već na stvarno prijeđene kilometre u određenom vremenskom periodu. Besmisleno bi bilo zaključiti kako je jedna grinja brža od neusporedivo većeg gepra koji svoju dužinu tijela prijeđe "tek 16" puta u sekundi.

Image
Foto: photos.com
Image
photos.com


Stoga ćemo se podsjetiti nevjerojatnih podataka zbog kojih se najbrža životinja ističe u životinjskom svijetu. Velika afrička mačka može dosegnuti brzinu od čak 120 kilometara na sat, a činjenici da je najbrža životinja na svijetu ipak gepard u prilog govori podatak da su gepardi sposobni za samo tri sekunde ubrzati od 0 do 100 kilometara na sat!

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
PAPIGA KAO KUĆNI LJUBIMAC

Omiljeni pernati kućni ljubimci: ovo su najpopularnije vrste papiga

Više s weba