POLARNE ŽIVOTINJE

Znate li gdje živi bijeli medvjed?

Image

bijeli medvjed

Foto: www.pixabay.com

Znate li gdje živi bijeli medvjed, što jede i kako raste? U nastavku donosimo nekoliko informacija o tome gdje živi i kako se ponaša bijeli medvjed

23.11.2019. u 16:07/ Život i stil

Bijeli, sjeverni ili polarni medvjed (latinski: Ursus maritimus) zajedno sa mrkim medvjedom i američkim crnim medvjedom (često nazvanim grizli) je treća najveća kopnena zvijer na svijetu
U geografskom smislu najčešće se za granicu sjevernih polarnih krajeva uzima izoterma +10°C najtoplijeg mjeseca ili sjeverna granica drveća. Za sjeverne polarne krajeve upotrebljava se naziv Arktik dok se za južne polarne krajeve koristi naziv Antarktik. 
Bijeli medvjed vezan je uz ledom okovano more. Njegovo omiljeno stanište je “arktički prsten”, vode i otočni arhipelag Arktika.
Polarni krajevi na sjevernoj i južnoj polutki u mnogočemu se razlikuju, ali vegetacija polarne klime koja na njima vlada gotovo pa je jednaka, mogli bismo reći nepostojeća, čime se onda hrane, kako i gdje žive polarni medvjedi?
Bijeli medvjed živi na područjima oko sjevernog pola pokrivenim vječnim snijegom i ledom. 
Bez leda, sjeverni  medvjed teško preživljava, a svake godine Zemlja postala toplije i više leda se topi na Arktiku.
Najviše vole područja s većim otvorenim vodenim površinama i širim obalnim područjima. Žive samotnjački i aktivni su tijekom čitave godine. Neobično su uporni, a u potrazi za hranom mogu provesti veći dio dana. Najčešći način prehrane sjevernog medvjeda je lov, a njihov glavni plijen su tuljani. 
Krzno im je obično bijele boje, a ljeti često dobije žućkast do blijedo smeđi ton. Dlake nemaju pigment kako bi sunčeve zrake mogle prodrijeti do kože koja je crna. Kao prilagodbu na svoj okoliš, za dodatnu zaštitu od hladnoće imaju sloj masnoće debeo i do 10 cm.
Bijeli medvjed odličan je plivač koji se baca u vodu naglavce poput pasa. Može plivati brzinom od više desetaka kilometara na sat. Otvorenim očima i zatvorenim nosnicama rone ispod površine vode gdje izdrže i više od dvije minute.

Mjesta gdje živi bijeli medvjed sve su više ugrožena otapanjem leda i svi moramo raditi na borbi da se to zaustavi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Niska razina žive

Haringa riba - zdravlje na tanjuru

Više s weba