POLARNE ŽIVOTINJE

Znate li gdje živi sjeverni medvjed

Image

sjeverni medvjed

Foto: www.pixabay.com

Znate li gdje živi sjeverni medvjed, što jede i kako raste, a u nastavku doznajte nekoliko informacija o tome gdje živi sjeverni medvjed

22.11.2019. u 15:54/ Život i stil

U geografskom smislu najčešće se za granicu sjevernih polarnih krajeva uzima izoterma +10°C najtoplijeg mjeseca ili sjeverna granica drveća. Za sjeverne polarne krajeve upotrebljava se naziv Arktik dok se za južne polarne krajeve koristi naziv Antarktik. 
Sjeverni medvjed (Ursus maritimus) vezan je uz ledom okovano more. Njegovo omiljeno stanište je “arktički prsten”, vode i otočni arhipelag Arktika.
Polarni krajevi na sjevernoj i južnoj polutki u mnogočemu se razlikuju, ali vegetacija polarne klime koja na njima vlada gotovo pa je jednaka, mogli bismo reći nepostojeća, čime se onda hrane, kako i gdje žive polarni medvjedi?
Sjeverni medvjed živi na područjima oko sjevernog pola pokrivenim vječnim snijegom i ledom. 
Bez leda, sjeverni  medvjed teško preživljava, a svake godine Zemlja postala toplije i više leda se topi na Arktiku.
Najviše vole područja s većim otvorenim vodenim površinama i širim obalnim područjima. Žive samotnjački i aktivni su tijekom čitave godine. Neobično su uporni, a u potrazi za hranom mogu provesti veći dio dana. Najčešći način prehrane sjevernog medvjeda je lov, a njihov glavni plijen su tuljani. 

Sjeverni medvjed odličan je plivač koji se baca u vodu naglavce poput pasa. Može plivati brzinom od više desetaka kilometara na sat. Otvorenim očima i zatvorenim nosnicama rone ispod površine vode gdje izdrže i više od dvije minute.

Mjesta gdje živi sjeverni medvjed sve su više ugrožena otapanjem leda i svi moramo raditi na borbi da se to zaustavi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
samotnjaci aktivni noću

Znate li što jede jež?

Više s weba