Dresura i odgoj pasa

Znate li kako naučiti psa da da šapu?

Image
Foto: Thinkstock

​Ako želite razviti prijateljski odnos s vašim psom, taj odnos morate cijelo vrijeme razvijati. Evo kako naučiti psa da da šapu. Stvar je, naravno, u poslasticama

22.5.2018. u 23:17/ Život i stil

Dresura, učenje i vježbanje trikova jedan je od načina da razvijete prijateljski i prisan odnos sa svojim ljubimcem. Uz to ćete poboljšati komunikaciju i povjerenje između vas i psa.

Trik kako naučiti psa da da šapu oduzet će vam malo više vremena od nekih drugih trikova, jer psima ipak nije prirodno da se rukuju i radije se pozdravljaju njuškanjem.

Psi instinktivno, kada ne mogu doći do nečega ustima, to pokušaju napraviti šapom.

U učenju trikova trebat će vam puno strpljenja. Psi mogu naučiti većinu trikova, ako im se pristupa pravilno. Što pas više trikova zna, novi će trik lakše usvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako naučiti psa da da šapu?

U šaku stavite poslasticu i dajte mu da je ponjuši, ali tako da ju ne može uzeti Kada stavi šapu na vašu ruku recite mu “bravo” i dajte mu poslasticu. Ponavljajte to dok god vaš ljubimac ne shvati trik.

Upravo se čita

Image
OVO JE SVE

Ovo je najlegendarniji video 'trenera svih trenera': 'Gaziš ko slon, a ne ko srna ko što ja oću'

Ima dana kada će vašem psu ići bolje ili lošije, ali nikada vašeg psa nemojte maltretirati.

Naredba neka bude jasna: daj šapu, daj drugu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka učenja trika kako naučiti psa da da šapu, budite sigurni da je pas prethodno usavršio naredbu za sjedanje, jer to je pozicija iz koje se ovaj trik izvodi.

Pas će naučiti dati vam svoju šapicu nakon što mu kažete ovu naredbu, pa ćete se moći s njim i rukovati.

Na početku poslasticu držite u desnoj ruci, a ruku držite nisko uz pod.

Ponovite mu naredbu "daj šapu", a on će vjerojatno posegnuti svojom šapicom po nagradu. Tada mu je dajte i pohvalite ga. Postupno ćete podizati ruku s nagradom sve više, sve do visine njegovih prsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naredbu ćete mu govoriti stojeći, a nagradu držite u lijevoj ruci iza leđa. Kada pas podigne šapu na vašu naredbu, desnom rukom ju uhvatite, a lijevom psu pružite poslasticu.

Image
Foto: pixabay.com
Image
pixabay.com

Vrlo je važna pravovremena nagrada nakon dobro izvedenog trika. Ako kasnite s nagradom, pa čak i 10tak sekundi kasnije, nema pravog učinka, jer pas shvaća da je nagrađen za sasvim drugu stvar ili ponašanje.

Nagrada ili motivacija psu za izvođenje trikova može biti omiljena igračka ili hrana. Češće se koristi hrana, jer svi psi vole hranu.

Možete koristiti komadiće ljudske hrane koji su psima izuzetno fini ili posebne poslastice za pse. Uz nagradu, psa uvijek možete nagraditi i verbalnom pohvalom. Nakon što psu izvođenje nekog trika postane automatizam, izvodit će ga i bez nagrade, samo na naredbu. No, i tada savjetujemo da ga ponekad razveselite poslasticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zapamtite da je najbolje je koristiti mekane poslastice, jer ako budete koristili tvrde keksiće koje pas dugo treba žvakati, dok se on njima zasladi – zaboravit će zašto ih je uopće dobio.

Trening uvijek završite još dok je psu još zabavno i nemojte dozvoliti da mu postane dosadno. 

Uvijek idite redoslijedom i učite ga jedan po jedan trik. Prvo ga naučite da bude poslušan (trikovima sjedi, lezi, čekaj, dođi), pa tek onda krenite na one zabavnije trikove. Kada svladate trik kako naučiti psa da da šapu, to će vam vjerojatno postati stalni pozdrav kojeg ćete koristiti kad god i gdje god se nalazili.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ptice grabljivice

Ptice grabljivice vrste: kako ih dijelimo i koje su najpoznatije

Više s weba