Ribe

Znate li u koje vrste riba spada diskus riba?

Image

diskus riba

Foto: www.pixabay.com

Koje vrste akvarijskih riba poznajete i znate li u koje vrste riba se ubraja diskus riba ? Više o vrsti diskus riba doznali smo i za vas izdvajamo u nastavku

24.2.2020. u 20:58/ Život i stil

Diskus riba (Symphysodon spp.), je riba iz porodice Južno Američkih ciklida, uobičajeni naziv Symphysodon spp. je Diskus. 
Diskus riba otkrivena je  između 1831 i 1834 godine, a kasnije ju je opisao Johann Jakob Heckel , 1840 godine.

Diskus riba može narasti od 15 do 20 cm i može težiti od 150  do 250 grama ( podaci su prosjek za odraslu ribu starosti do 18 mjeseci ). 
Ima tijelo koje je karakterističnog oblika diska, po kojem je i dobio naziv Diskus. Razlike između spolova gotovo da i nema pa je najsigurnija identifikacija prilikom mrijesta.

Diskus riba je iznimno blagog i plahog karaktera, ali može pokazati i pravu agresivnost ciklida prilikom mrijesta.  
Zbog svojeg gracioznog kretanja prilikom plivanja i različitih šara i uzoraka na tijelu diskus riba ima naziv '' kralj akvarija ''.


Diskus riba živi u mirnim pritocima rijeke Amazone na području Brazila, Columbije, Perua i Venezuele. Dno takvih rijeka je najvećim djelom pješčano, muljevito i prekriveno lišćem kroz koje se vole provlačiti pa ih se obično nalazi oko korijenja i potopljenog drveća.
Preferiraju toplu vodu od 26 do 31° C, a postoje zapisi da su pronađeni  i u vodi koja je dosezala 35° C. Podnose pH od 4.5 pa sve do 7.8 pH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Mačke kao ljubimci

Tjeranje mačaka – na što paziti i kako maci olakšati taj period

Više s weba